Melkein näihin päiviin saakka olen ollut siinä uskossa, että vuosi 2009 oli erityisen kehno levyvuosi, onko asia oikeasti näin? Kelataan hieman filmiä edelliseen vuoteen, mitä siellä näkyy?
Arvattava-U2, Perus-Springsteen, Nolohko-Dylan, Vitsikäs-Prodigy jne. Toki isompien starbojen katveesta pukkasi vaihtoehtoisempaa rokkiplattaa, kuten Decemberists, Conor Oberst, AC Newman, Kasabian, Grizzly Bear, Neko Case, Wilco, Jarvis Cocker.
Seuraavaksi aion yrittää jotain mahdotonta, nimittäin laittaa järjestykseen vuoden 2009 parhaat rokkilevyt. Hmm, erittäin vaarallinen yritys, sanoisin. Toivon ja pelkään että mielipiteeni synnyttää useita tulisia vastakommentteja. Harvinaisen totta on tietenkin se, että kaikkia näitä luettelemiani plättyjä en ole välttämättä kerennyt kovin perusteellisesti kuuntelemaan, ainakin niitä jotka ovat Top10 ulkopuolella. Mutta yllättävän paljon aikaa ja energiaa olen käyttänyt useimpien näiden kiekkojen kuuntelemiseen.
Oletko valmis? Tästä se alkaa…
1. Prefab Sprout: Let’s Change World With Music- Vuoden paras levy joka itse asiassa ei oikeasti ole vuoden paras levy! Siis mitä häh? Kyseinen albumi on tehty jo vuonna 1993, mutta lojunut studion hyllyillä näihin päivin saakka. Levy josta piti tulla oma blogikirjoituskin, mutta ehkä se vielä tulee? Kaunis ja toiveikas levy, puhtain ja lähimmäksi sisintäni tuleva musiikillinen energia, suurin tunne: Kiitollisuus
2. Richard Hawley: Truelove’s Gutter
- Kyllä, uskon että saan melkein synninpäästön kollegaltani A-Houndilta? Hieno tunnelmallinen, liki meditatiivinen kokonaisuus, täydellinen syys-levy, hyviä pitkiä biisiä, ero-levy, mureaa, mureaa…
3. Conor Oberst & Mystic Valley Band: Outer South
- Olen viihtynyt erityisen hyvin tämän levyn parissa. 16 tasavahvaa biisiä, kokonaisuutena ei ehkä kaikista ehyin, mutta huonoa biisiä en ole tältä levyltä löytynyt. Conorin lisäksi muiden soittajien biisipanos mukavasti raikastaa albumia. Sisältää yhden vuoden parhaista biiseistä: Snake Hill
4. AC Newman: Get Guilty
- Tuli pyöritettyä alkuvuodesta aika monta kertaa. Terhakkaa ja hieman äkkiväärä rokkia. Prophets on vuoden biisejä myös.
5. Devendra Banhart: What We Will Be
- Levy jonka rankkaaminen tälle sijalle on pienoinen riski, nimittäin en ole siihen vielä haluamallani intensiteetillä tutustunut. Biisit Goin’ Back, Baby, 16th Roxy&Valencia ovat luoneet hyvää tunnelmaa. Uskon ja luotan levyn olevan ainakin tämän sijan arvoinen
6. The Decemberists: The Hazards of Love
- Dessujen teemalevy joka oli ehkä pienoinen pettymys ilmestyessään, odotukset olivat sen verran korkealla, mutta pitää sisällään paljon uljaita biisejä. Vaikuttavaa musiikkia.
7. Black Crowes: Before the Frost…Until the Freeze
- Vuoden paras rollarilevy ja kaiken lisäksi tupla. Otti hieman aikaa auetakseen kokonaan, mutta vaivannäkö palkittiin. Levy on äänitetty livenä yleisön edessä. Maistuu!
8. Neko Case: Middle Cyclone
- Perushyvä kokonaisuus josta tulee mieleen keväinen vierailu Minnesotassa. Epäilen, että vähän syvempi paneutuminen tähän levyyn toisi lisänautintoa.
9. The Avett Brothers: I and Love and You
- Levy jonka toivoin olevan vuoden levy(kts. aikaisempi juttu), mutta toisin kävi, pettymys riipi hieman rintaa. Riittävän hyvä levy Top 10:n sisältäen upeita biisejä, kuten: January Wedding
10. Bob Dylan: Together Through Life
- Olisi ollut synti ja häpeä jättää Daikku Top 10:n ulkopuolelle, vaikka tämän vuoden esitys ei ole herran parhaita. Karisma toki välittyy ja laadukkaita kappaleita syntyy edelleen: Life is Hard, I Feel a Change Comin’ On…
Lista jatkukoon ja kommentit lyhenee…
11. Bruce Springsteen: Working on a Dream
- Voi Bruuus, ei ihan mutta melkein, Outlaw Pete, Queen of Supermarket ja Life Itself toimivat!
12. Wilco: Wilco
- Onhan tässä aika mainioita biisejä ja mainio maatiaistunnelma, harva tällaista osaa…
13. The Lovely Feathers: Fantasy of the Lot
- Melkein Top10 kamaa, pirteä uusi tuttavuus, Long Walks, Fad, Ossified Homes…
14. Pearl Jam: Backspacer.
- Täähän rollaa ja rokkaa hienolla sykkeellä. Luomutuote.
15. Grizzly Bear: Veckatimest
- Voi hyvä Sylvi tätäkin levyä hehkutettiin, mut mut…toki Two Weeks ihan kurko-biisi!
16. Iggy Pop: Preliminaires
- Iggyn onnistunutta Jazz-tunnelmointia.
17. Wolfmother: Cosmic Egg
- Saatana, Houses of the Holy on syntynyt uudestaan! Ei enempää, vain pikkaisen vähempää...
18. Dirty Projectors: Bitte Orca
- Hairahduin luulemaan jopa yhdeksi vuoden levyistä, muttei kuitenkaan…
19. Flaming Lips: Embryonic
-Tupla, todellista alkio-musaa, omituista säröistä jammailua josta pulpahtaa biisejäkin
20. The Dead Weather: Horehound
- Onhan tällä hetkensä, yllättävän kovatkin sellaiset!
21- 30. Tähän kymmenikköön ovat ehdolla muun muassa Editors, U2(aivan oikein?), Elvis Perkins in Dearland(saan turpiin!), Jarvis Cocker, Kasabian, Them Crooked Vultures, Mew, Muse jne.
2 kommenttia:
Ah, Hawleystä todellakin armahdus, mutta että Perkins ei päässyt top kymmenen puolelle, kuuntelitko levyn?
En kuunnellut kokonaan, täytyy häpeäkseni myöntää.
Tilaahan olisi siis selkeesti toisellekin listalle, toisen henkilön tekemälle;)?
Lähetä kommentti