keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Kraftwerk: Autobahn


Kraftwerk oli minulle aiemmin vain nimi pitäen sisällään koleaa tylsyyttä. Se oli vääräuskoisten harhapolku ja hyvin vähän musiikilliseen nautintoon liitettävä asia. Viimeisen parin vuoden sisällä konemusiikin pioneerin Kraftwerkin levyjä on kuitenkin kulkeutunut levyhyllyyni, ensiksi ei niin mestariteos: Computer World(81), seuraavaksi hyvin suosittu The Man-Machine(78) pitäen sisällään hitit: The Robots ja The Model ja lopuksi alkupään vahva levy: Autobahn(74).

Tämän levyn metsästin loppujen lopuksi kahdeksalla eurolla discogsilta. Kyseessä on originaali eurooppa-painos. Lievästi särähtelevä Philipsin vinyyli on täynnä yli 40 vuoden takaista tunnelmaa, mutta toisaalta hyvin ajattomalta kuulostavia säveliä. Sähköhän ei tietenkään vanhene.

Autobahn(74) albumin ykköspuolen täyttää yli 20 minuuttia pitkä nimibiisi. Kuuntelen sen ensimmäistä kertaa elämässäni, kokemus on valtava, lumoudun täysin biisin alati nousujohtoiseen tunnelmaan. Miten tämä eeppinen klassikkokappale on voinut jäädä minulta kuulematta?

Kevät on selittämätön, se rutisee vienosti muovin pinnalla. Se on yksinkertaista ja elektronista, se on sähköä ennen kuin sähkö oli kaikkialla, se on koneellista tunnetta, se on automatka ajan lävitse, se on kouraisu alitajuiseen muistiini, asioihin ja tunnelmiin joiden, olemassaolosta en tiennyt mitään.

Wir fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn, se on automatka ajassa, tunnelmallinen ja hypnoottinen, isän ja pojan yhteinen, koko perheen kevätmatka kristallin kirkkauteen, avara piknik-aukea, vieraita kirjaimia, sanoja, tunnelmia joita aikamme järki ei pysty selittämään.

https://open.spotify.com/album/0DzC0tyowMi2O9QfkDRvfJ

Ei kommentteja: