perjantai 18. maaliskuuta 2016

Kasetin paluu


Erityisen vanha Maxell-kasetti vuodelta 1989 ilman kappalelistaa. Hyvin tuhnuinen soundi, kyseessä on huonolaatuinen kasetti joka on lojunut vuosikausia ulkovarastossa muovikassin pohjalla. Onko tässä kasetissa enää mitään, onko tässä henkeä, onko dynamiikkaa, onko Musiikkia?

On musiikkia. Se viehättää, vaikka kappaleet ovat niitä ilmeisiä. Mutta se tuhnuisuus, se lämpö, se nuoruus, ne rockradion harvat ohjelmat, miten suurella tunteella ja ajatuksella nämä veisut on tähän kerätty. Simple Mindsia, Dire Straitsia, Animalsia, Fine Young Cannibalsia…ja yksi kaunis balladi jota en tunnista, en esittäjää, en nimeä. Mikä erityislaatuinen mysteeri, että vielä löytyy tällaisia hautautuneita helmiä.

Outoa. Miksi kuuntelen huonolaatuista kasettia ja sen ilmeisiä biisejä kun musiikin digitaalinen taivas retkottaa avoimena edessäni. Siksi juuri koska näissä kaseteissa olen minä, se nuori hapuileva teinipoika joka haki musiikin kautta väylää maailmaan, sormi hikisenä vanhan Philips-mankan rec-nappulalla. Se oli tärkeää silloin, se on edelleen tärkeää, se on kirkkainta nostalgiaani. Tosin voiko nostalgia olla koskaan kirkasta, ehkä vähän sumuista ja sameaa, valtava tunnejöötti joka kierähtelee rintakehässäni.

Uuh, seuraavaksi Maxell tarjoaa yllättävän cover-version Rollareiden Stupid Girl-kappaleesta. Tämä oli jokin suomalainen artisti, kenties BigBoy? Olikohan? Oli se. Nykyisin tästä Big Boyn sinkusta joutuu pulittamaan 20 euroa. Mielenkiintoinen kasetti joka jatkuu suomiosastolla: Pelle Miljoona. En tunnista biisin nimeä, tunnistan sittenkin: Euroopan Valot. Levy on Rakkaudesta Elämään(81). Liian vähän olen Pelleä kuunnellut elämäni aikana. Kasetti loppuu kömpelösti tekemääni medleyhin: Jimmy Pagea, Allmania, Bandia, Elvis Costelloa, Aerosmithiä, Keith Richarsia ja Lynnäreitä.
 
Ei tässä kaikki kaseteista. Alkuviikosta osti Jukka Nousiaisen uuden kasetin: Jukka Nousiainen(16). Kyllä vain. Ihka uuden kasetin. Tässä tuotoksessa on se hauska puoli, että Nousiaisen uutta levyä ei ole toistaiseksi julkaistu missään muussa muodossa.
 

Ei kommentteja: