keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Juuret Idässä


Vetelehdin prahalaisessa älykkökahvilassa ja suunnittelen vallankumousta. Historiallisen materialismin ääriviivoja jäljittelevät ajatukseni keskeytyvät kun klezmer-bändi aloittaa jumalattoman tuuttaamisen.

Ei kun kuuntelen Beirutia. Zack Condon on amerikkalainen nukkavieru nuorimies, joka näyttää hieman Conor Oberstilta ja kuulostaa humalaiselta Rufus Wainwrightilta. Condon on näitä merentakaisia indiepoppareita, jotka etsivät juuriaan kaukaisesta ja jotenkin kulturellista Euroopasta, jossa ei ole punaniskojen Super Bowlia ja historian havinaakin on helpompi kuunnella. Ja kuka tietää, ehkä siellä hyväksytään sarvisankainen älykkö-habituskin. Kaikkein syvimpiä ja eksoottisimpia juuria voi halutessaan hakea itä-Euroopasta, jossa torvet soivat vähän tummemmin. Beirutin esikois-LP Gulag Orkestar seikkailikin jossakin Romanian ja Bulgarian musiikillisissa maisemissa. Levy oli ilmestyessään raikas tuulahdus huojuvaa, hieman humalaista ja aika karvaista laulelmaa, juuri sellaista jonka voi hyvin kuvitella hämyisten kulttuurikuppiloiden taustamusiikiksi.

Toinen jenkki-idänmatkaaja-poppari-poppoo on A Hawk and a Hacksaw, jonka musiikki ei aina niinkään muistuta kansanlauluja kuin balkanilaisia shamaanien vampyyrienmanauksia. Viimeisimmällä plätyllä mukana on autenttisuutta korostamassa unkarilainen Hun Hangar Ensemble ja meininkihän onkin entistä rootzimpaa. Mistään indiepopista ei tässä tosin taida olla enää kyse. Viritelmän taustalla on muuten Jeremy Barnes muinaisesta Neutral Milk Hotel-yhtyeestä. Näin jälkeen päin kuunneltuna jo NMH:n In the Aeroplane, Over the Sea sisältää näitä jostakin alitajunnan arkkityyppien kammioista kumpuavia, kovin itäeurooppalaisia äänimaisemia.
Beirutin poika seikkailee jälleen villinä maailmalla. Vuonna 2007 julkaistulla Flying Club Cupilla vierailtiin viime vuosisadan alun boheemissa Ranskassa, ja nyt julkaistavalla tupla-EP:llä March of the Zapotec/Realpeople Holland tämä jenkkilän sakarikukko käyttää entistä laajempaa kulttuuripalettia. Osa kappaleista on jo valunut blogosfääriin maisteluita varten.

1 kommentti:

T-Hound kirjoitti...

Aa, just näin. Melkein koko Beirut ep on jo löytynyt blogosfääreistä.
Syttynyt olen siis minäkin, namia!